95% van de bio-aardappelen in winkels zijn robuuste rassen
95% van de bio-aardappelreferenties die in Vlaamse voedingswinkels worden aangeboden zijn robuuste aardappelrassen. Dat blijkt uit een steekproef van BioForum in de laatste week van februari.
Het convenant voor de biologische aardappelteelt had als doel om de biologische teelt en handel van Phythopthora-resistente aardappelrassen te promoten.
De meeste ketenspelers (pootgoedbedrijven,aardappeltelers, handel,verwerkers, groot- en detailhandel en ook onderzoekers en voorlichters) engageerden zich om samen te werken om de productie van pootgoed, de teelt en de afzet van robuuste rassen op te schalen tegen 2021. In het beste geval zou tegen 2021 100% Phytophtoraresistente aardappelrassen geteeld en verhandeld worden in de biologische handelsketen.
91 procent biologische aardappelen
In de laatste week van februari 2022 bezocht BioForum 61 winkels in de provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen en Limburg. Er werden 52 winkels van klassieke supermarktketens en discounters bezocht. Daarnaast werden ook 8 gespecialiseerde biowinkels bezocht en 1 hoevewinkel. In 91% van de bezochte winkels werden biologische aardappelen aangeboden. De winkels waar geen biologische aardappelen worden aangeboden zijn vooral kleinere buurtsupermarkten, vooral in de provincie Limburg.
95% van de onderzochte biologische aardappelreferenties waren robuuste aardappelrassen, zoals Allians, Sevilla, Ecrin en Vitabella. De volledige lijst met robuuste aardappelrassen kan je hier raadplegen.
Vooral de klassieke supermarktketens en discounters lijken biologische robuuste aardappelrassen aan te bieden. De gespecialiseerde biowinkels doen het heel wat minder goed en bieden vaak andere rassen aan die niet robuust zijn. Hier zijn ongetwijfeld nog kansen om een duurzamere aardappelteelt en -handel te ondersteunen.
Een bepalende factor voor het aantal referenties robuuste aardappelrassen in het winkelschap, is de tussenhandel. Klassieke supermarktketens en discounters kopen hun aardappelen aan via een beperkt aantal bereiders/verpakkers van aardappelen. Deze bedrijven onderschreven het
convenant en doen ernstige inspanningen om de doelstellingen in de praktijk te brengen.
59 procent van Belgische herkomst
Van de onderzochte aardappelreferenties was 59% van Belgische herkomst, 19% kwam uit Frankrijk en 10% kwam uit Nederland. Bij 12% van de referenties wordt de herkomst niet vermeld of is deze onduidelijk. We vermoeden dat ook hier de bereiders/verpakkers, die de aardappelen toeleveren, in belangrijke mate de herkomst van de aardappelen bepalen.
Het onderzoek werd uitgevoerd in de week van 21 februari 2022 door Marijke Ruyssinck. We gaan er van uit dat de resultaten in belangrijke mate variëren in de loop van het jaar. Wellicht zullen de resultaten er in de lente anders uitzien als gevolg van de invoer van primeuraardappelen uit zuiderse landen. Om die reden zal BioForum het onderzoek enkele malen herhalen op verschillende ogenblikken in het jaar.
Verdere acties
Op basis van dit onderzoek plant BioForum verdere acties om de biologische teelt en handel van robuuste aardappelrassen te ondersteunen. Zo gaan we in overleg met de handel om het gebruik van robuuste aardappelrassen te promoten en vragen we ook aandacht voor de Belgische herkomst van de aardappelen. Indien er zich specifieke knelpunten voordoen, zullen
we in overleg een oplossing zoeken.
Jaarlijks worden de robuuste aardappelrassen geëvalueerd. Het proefcentrum Inagro in Rumbeke is reeds in volle voorbereiding van de rassenproef, waarbij verschillende rassen met elkaar vergeleken worden op het vlak van o.a. ziekteresistentie, opbrengst, bewaring, kooktype, enz... Bij de opmaak van de robuuste rassenlijst worden hun resultaten aangevuld met de proefresultaten en veldervaring van FIWAP en CRAW.