Bedrijf in beeld: Frank Bielen

29 maart 2021

Biologische vleesveehouders die hun vlees (vers, verpakt of diepvries) zelf verkopen aan consumenten, groothandel, restaurants of winkels, kunnen aankloppen bij versnijder Frank Bielen.

Sophie Nuytten

Wie? 
Frank Bielen
Wat? 
Versnijder en vleesverwerker
Waar? 
Tongeren
Bio sinds? 
2005
 

Biologische vleesveehouders die hun vlees (vers, verpakt of diepvries) zelf verkopen aan consumenten, groothandel, restaurants of winkels, kunnen aankloppen bij versnijder Frank Bielen: “Ik werk exclusief voor boeren, niet voor snijhandelaars of supermarkten. Ik blijf bewust kleinschalig, zodat ik met het vlees kan werken en niet te veel met personeel of administratie bezig moet zijn. Naast mij werkt ook mijn broer Kris hier, en af en toe een werkstudent.”

Wat doet een versnijder precies? “Wij benen de karkassen uit die terugkomen uit het slachthuis en proberen daar zoveel mogelijk bereidingen mee te maken, bv. biefstukken, koteletten, hamburgers enzovoort. Boeren bezorgen ons een bestellijst, die wij, als het karkas dat toelaat, helemaal opvolgen. Het vlees wordt vacuüm verpakt, zodat mensen het tot een jaar in hun diepvriezer kunnen bewaren.” Frank verwerkt runderen, schapen, geiten en varkens.

"Elk ras heeft zijn eigenheid en dus ook zijn eigen manier van versnijden."

Frank Bielen

20 procent bio

Frank rolde in deze sector als boerenzoon: “Ik ging vroeger af en toe helpen bij het slachten van varkens. Daarna heb ik dat lang in bijberoep gedaan, als erkend ambacht. Op een dag vroeg bioboer Jos De Clercq van de Natlandhoeve of ik geen biocertificaat wilde halen om zijn rundsvlees te versnijden. Daarna zijn er nog andere bioboeren gevolgd. Intussen is 1/5 van het vlees dat mijn door het FAVV erkende versnijderij passeert biologisch.” 

Welke meerwaarde biedt hij voor bioboeren? Frank: “Doordat de hele keten (boer, slachthuis en verwerker) biologisch gecertificeerd is, kan het vlees met biolabel aan de klant worden aangeboden. De controle garandeert dat wij alle vlees 100% gescheiden houden van elkaar en dat zelfs de gebruikte kruiden biologisch zijn. In de biolandbouw gebruikt men veel verschillende rassen. Wij werken op maat en verwerken de dieren op de best mogelijke manier. Elk ras heeft zijn eigenheid en dus ook zijn eigen manier van versnijden. Je kan alles op een standaard manier versnijden, maar dat brengt soms veel verlies met zich mee.” 

Afbeelding
portret frank bielen en broer
Sophie Nuytten

Vertrouwen tussen boer en versnijder

Frank steekt ook veel tijd in de relatie met boeren: “Alles draait om vertrouwen. Ik ga altijd langs bij nieuwe klanten om te zien hoe hun dieren erbij staan. Daarnaast denk ik graag mee met de boer: soms zien consumenten in een kookboek een speciaal stuk vlees staan, ik kan ervoor zorgen dat boeren dat ook kunnen aanbieden. En ik maak ook mijn planning zo op dat het voor boeren het meest efficiënt verloopt.”

Voor een versnijder zit het verschil tussen gangbaar en bio vooral in een uitgekiende planning om bio en gangbaar maximaal van elkaar te scheiden. Daarnaast zit je ook met andere ingrediënten, zoals kruidenmengsels en marinades. Frank: “Met bio moet je meer experimenteren, omdat het aanbod van die extra ingrediënten een stuk kleiner is. Bovendien moet je vaak voor een minimumbedrag bestellen, maar is dat vaak te veel voor de hoeveelheid biovlees die ik verwerk. Dus ga ik soms zelf met verschillende biokruiden aan de slag. Dat gebeurt wel altijd in overleg met de boer. Hij weet het best wat zijn klanten willen.” 
 

Focus op bio

Afbeelding
verwerker karkas

“Ik reken niet meer aan voor het versnijden van biovlees, ook al kruipt er meer tijd en administratie in. Ik doe bio dan ook vooral uit overtuiging.” Alleen het papierwerk kan frustrerend zijn. Frank: “Bij de biocontrole ligt de focus heel erg op administratie (producten in en uit) en minder op het product. Wat meer controle op het product zelf zou ik fijner vinden, dat is wat telt voor de consument. Het moet ook voor 100% bio zijn!”

Dat het zwaar werk is, wil Frank niet gezegd hebben. “Met de eerste lockdown was er zoveel vraag naar hoevevlees dat mijn broer en ik soms nachten hebben doorgedaan. Het werk stopt niet als een karkas versneden is. 1/3 van onze tijd gaat op aan alles opkuisen en ontsmetten. Maar ik doe bio dan ook vooral met mijn hart.”

Meer weten? 
www.frankbielen.be