Ondanks groeiende biomarkt EU daalde import in 2020
Ondanks de groei van de EU-markt voor biologische producten, is de invoer uit derde landen tussen 2019 en 2020 licht gedaald. De belangrijkste importerende EU-lidstaten in 2020 waren Nederland, Duitsland en België.
Ondanks de groei van de EU-markt voor biologische producten is de invoer uit derde landen tussen 2019 en 2020 licht gedaald. Een stijging van de invoer van biologisch tropisch fruit en rijst werd ruimschoots gecompenseerd door een lagere invoer van andere granen, olieperskoek en suiker. China en Oekraïne gaven hun toppositie als belangrijkste exporteurs prijs aan Ecuador en de Dominicaanse Republiek. De belangrijkste importerende EU-lidstaten in 2020 waren Nederland, Duitsland en België.
Vooral grondstoffen
In 2020 importeerde de EU27 2,79 miljoen ton biologische landbouw- en voedingsproducten, een daling met 1,9% in vergelijking met 2019. De import van biologische agrovoedingsmiddelen vertegenwoordigt ongeveer 2% van de totale import van agrovoedingsmiddelen in de EU.
De meeste in 2020 in de EU geïmporteerde biologische producten waren grondstoffen (inclusief granen, plantaardige oliën, suikers, melkpoeders en boter) die qua volume 48% (53% in 2019) van de totale invoer van biologische landbouwproducten vertegenwoordigen. Andere primaire producten (waaronder vlees, fruit, groenten, yoghurt en honing) vertegenwoordigden 42% (38% in 2019) van de invoer. Grondstoffen en andere primaire producten hebben echter een relatief lage waarde van respectievelijk 29% en 53% van de invoer uitgedrukt in waarde. Verwerkte producten vertegenwoordigden 7% van de invoer qua volume, maar 9% qua waarde.
Tropisch fruit van Ecuador
De EU-lidstaten die in 2020 de meeste biologische producten importeerden zijn Nederland (31% qua volume), Duitsland (18%) en België (11%). We veronderstellen dat zowel België als Nederland hierbij een belangrijke deel van de ingevoerde goederen verder doorvoeren naar het Europese achterland.
De 10 landen die de meeste biologische producten naar de EU exporteerden in 2019, vertegenwoordigen 64% van de invoer qua volume. Het gaat om Ecuador (12%), Dominicaanse Republiek (9%), China (8%), Ukraïne (8%), Peru (7%), Turkije (6%), India (6%), Colombia (4%), Brazilië (2%) en Mexico (20%). Opmerkelijk is de verschuiving van China (olieperskoek) en Oekraïne (granen), als belangrijkste bio-exporteurs naar de EU, naar Ecuador en de Dominicaanse Republiek (tropisch fruit).
Tropisch fruit, noten en kruiden zijn voor goed 30 procent van het totale volume aan biologische importproducten.
De invoer uit China omvat voornamelijk biologische olieperskoek. Deze wordt gebruikt als eiwitrijk veevoer. Uit Ecuador, Dominicaanse Republiek en Peru importeert de EU voornamelijk biologisch tropisch fruit, noten en kruiden. Oekraïne, Turkije en Kazachstan exporteren voornamelijk biologische granen (inclusief tarwe, exclusief rijst). Ten slotte is suiker het belangrijkste biologische exportproduct van Brazilië en Colombia naar de EU.
Over het algemeen waren de meest geïmporteerde biologische producten in 2020 tropisch fruit, noten en kruiden, goed voor 30% van het totale volume aan biologische import (0,84 miljoen ton, +9%). Bananen vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van deze invoer en vertegenwoordigen 80% van de invoer van tropisch fruit. Daarna volgt olieperskoek, met 8% van de biologische invoer (0,23 miljoen ton), gevolgd door suiker, goed voor 7% (0,19 miljoen ton).
Vergeleken met 2019 hebben de grootste veranderingen betrekking op de toename van de invoer van tropisch fruit, noten en kruiden (+ 9%), groenten (+ 1%), ongebrande koffie, thee en maté (+ 5%) en rijst (+ 25%). In vergelijking met 2019, daalde de import van olieperskoek (- 22%), suiker (- 10%), andere oliehoudende zaden dan sojabonen met - 12% en granen - behalve tarwe en rijst - met - 41%, tarwe met - 34%.
De invoer van dierlijke bioproducten in de EU is beperkt, met uitzondering van honing. Belangrijkste leveranciers van biologische honing zijn Brazilië, Mexico en China.
Meer informatie is te vinden in het Engelstalige rapport 'EU-invoer van biologische agrovoedingsmiddelen: belangrijkste ontwikkelingen in 2020', inclusief informatie over de invoer van biologische granen, oliehoudende zaden, suiker, groenten en fruit, koffie, thee, olijfolie, cacaobonen en dierlijke producten.